13 maaliskuuta 2011

Mitä uskallat laittaa suuhusi?

Alustuksena, syitä tähän kirjoitukseen on kaksi.

A) menetin luottoni Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan katsoessani taannoin telkkarista dokumenttia ruuan puhtaudesta ja lisäaineista. Toimittaja kantoi Eviran työntekijän eteen kasan elintarvikkeita, joiden e-aine lista oli luvattoman pitkä ja joiden nimi ei vastannut sisältöä. Tiedättehän; kinkkuroiskeläppäpitsassa ei ole kinkkua ja Pirkka Kasvirasvavalmiste on maitopohjainen (se siitä kasvirasvasta, eh? Onnea sinä maitoallergikko tai laktoosi-intolerantikko.) ja niin edelleen. Arvatkaa mitä työntekijä sanoi?
— No niin, näiden valvontahan on sen kunnan vastuulla, jossa tuotantolaitos sijaitsee.
Kysympähän vaan, paljonko jossain Janakkalassa on mahdollisuutta valvoa tuotantolaitoksen lisäaineiden käyttöä, tuotteiden nimeämistä ja paljonko siellä on halua valvoa? Laitos tuo kuntaan reilusti verotuloja ja työpaikkoja. Hyvä veli -järjestelmän toimiessa johtokunta saunottaa kunnan virkamiehet ja se siitä. Sen vuoden valvonta on suoritettu. (Anteeksi Janakkala, Keskon sivuilta ei selviä esim. kasvirasvasekoitteen alkuperästä muuta kuin Suomi, Janakkala tuli ensimmäisenä mieleen.)

Eviran tyyppi taisi jättää kommentoimatta ulkomailta tuotavat elintarvikkeet tässä yhteydessä. Mitä ne ihmiset sitten tekee siellä töissä, elleivät nimensä mukaisesti vastaa elintarvikkeiden turvallisuudesta?

B) Eilen japanilaista Fukushiman ydinvoimalaa uhanneen onnettomuuden alla selvittelin, että mitenkäs se vuoden 1986 Tshernobylin laskeuma sattui Suomeen. Samassa yhteydessä korjaantui eräs harhaluuloni. Olen luullut, että korvasienet ja rouskut ryöpätään niiden myrkyllisyyden vuoksi; no onhan se näin. Ne ryöpätään, jotta cesium-137 (keinotekoinen radioaktiivinen aine, arvaatteko mistä peräisin?) poistuisi niistä. Kanttarelleihin cesium-137 ei niin imeydy, mutta esim. kosteikko- ja suppilovahverot kannattaa edelleenkin 25 vuotta onnettomuuden jälkeen liottaa tai keittää ennen käyttöä.

Noh. Tein virheen. 
Jatkoin surffailuani Eviran sivuilla ja törmäsin julkaisuun nimeltä Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat. Uudistettu painos julkaistu 09/2010 ja voit ladata sen Eviran sivuilta pdf-muodossa.

En jaksanut lukea sanasta sanaan, mutta sen mitä ymmärsin, niin kaikissa ns. lisäaineettomissa, puhtaiksi elintarvikkeiksi kokemissammekin elintarvikkeissa on vierasaineita, jotka aiheuttavat meissä syöpiä, maksasairauksia, Alzheimerin taudin kaltaista dementiaa ja niin pois päin. Julkaisusta löytyvät tutut aineet nitriitti, akryyliamidi ja elohopea. Mutta myös 37 muuta vierasainetta tai -ryhmää.

En suosittele lukemaan, jos tupakoit, olet raskaana tai olet herkkä erilaisille lisäaineille ja vierasaineille. Ne aineiden yhteydessä esitellyt 'pahiten altistuvat ryhmät' ja 'haittavaikutukset' on siinä vaiheessa aika ankeaa luettavaa.

Pitäisi perehtyä tarkemmin. Siihen asti aion tehdä edelleen suurimman osan ostoksistani hedelmä- ja vihannesosastolla, maitohyllyllä sekä lihatiskillä ja vältellä eines- ja säilykehyllyjä sekä pakastealtaiden houkutuksia.

Itsetehty maistuukin sata kertaa paremmalta. Annan tällä viikolla vinkit oman salsan ja oman tomaattikastikkeen tekemiseen. Jälkimmäinen käy esim. pastalle ja pitsalle! :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Etsin asiaa luvattomista elintarvikkeista noin yleisellä tasolla, jote tulin tänne.
Hiukan ruoka-asioihin perehtyneenä vielä lisäisin, että suomessa tuotettu ruoka on aika luomua; itse en osta eurooppalaisia viljatuotteita, mutta vihanneksia joskus (tosi harvoin). Tämä perustuu torjuntaaineiden käyttöön maataloudessa, koska uskon, että mitä pellolla, sitä puurossa. Kasvukausi on meillä lyhyt, mutta monessa muuussa maassa ehditään korjata monta satoa, joten näin ollen myrkyttämisiä tehdään todella paljon ennemmän.
Ja sitten toinen juttu: Vauvan kanssa pätee se, että mitä enenmmän suklaata, sen huumorintajuisempi ihminen;)! Muista, että vuosi ylös ja vuosi alas ja rasvaa pitää olla, muuten ei imettäminen onnistu. Kukaan ei paljon viitsi kertoa, miten se imettäminen on aluksi niin perusteellisen hankalaa, mutta kyllä se vie kertyneet rasvatkin. Lapselle se on parasta ravintoa, joten jos otettaisiin meilläkin mallia alkukantaisemmista kulttuureista, niin uskaltaisivat tytöt todella imettää lapsiaan niin kauan, kuin luonnolla on tarkoitus!
Jotta kaikkea hyvää sinulle, terveellistä ja onnekasta elämää!