18 maaliskuuta 2010

Nam nam natriumglutamaattia!

Note: Seuraava voi järkyttää heikkohermoisia!

Snellman aikoo pelastaa suomalaiset! Ensimmäisenä suomalaisena lihantuottajana se luopuu leikkeleissään natriumglutamaatista, tuttavallisemmin e-aineesta E621. Miksi tämä on sitten niin iso uutinen?

Siksi, että nykyään on vaikeaa löytää kerrassaan mitään suuhunpantavaa, jota ei olisi "maustettu" E621:llä. Ovelinta kaikessa on se, ettei natriumglutamaatti oikeastaan maistu miltään, paitsi että reagoidessaan kielen makunystyröiden kanssa se tuottaa tätä-täytyy-saada-lisää-maun. Natriumglutamaattia esiintyy synteettisen olomuotonsa lisäksi myös luonnollisissa elintarvikkeissa kuten tomaatissa (ja äidinmaidossa), mutta vähän eri muodossa.

Hankalaa asiasta tekee se, että kyseisen e-pommin on todettu aiheuttavan mm. päänsärkyä, huimausta, astmaoireita, vatsa- ja suolistokipuja, iho-ongelmia, ... Migreenistä kärsiville tätä ei suositella alkuunkaan, kuten ei myöskään erilaisista tarkkaavaisuushäiriöistä kärsiville (Lähteet: EVIRA, Migreeniyhdistys, HUS, Antioksidanttiklinikka). Asia on selkeästi ollut nyt esillä, sillä esimerkiksi Espoon kaupunki lopetti syksyllä 2009 kouluruuassaan natriumglutamaatin käytön.

Netti on niin pullollaan E621:stä käsitteleviä kirjoituksia, että koen kertoneeni tärkeimmän. Lue silti ihmeessä lisää vaikka Noora Shinglerin Kuningaskuluttajalle tekemästä artikkelista.

Ps. Kemialla saa kyllä aikaan ihmeitä. Tsekkaa kevennykseksi, miltä näyttää vuoden ikäinen McDonaldsin HappyMeal...

Ei kommentteja: