12 lokakuuta 2011

Vauvanruokakeskustelu

Rintaruokinta on ihanneoloissa paras ja luonnollinen tapa ravita vauvaa. Suomessa virallinen suositus on kuuden kuukauden yksinomainen rintaruokinta.
Ohjeistus ei perustu tieteelliseen näyttöön vaan Maailman terveysjärjestön WHO:n suositukseen. Se on laadittu erityisesti kehittymättömiä oloja varten. Suomen kaltaisissa hygieenisissä oloissa riittää usein selvästi lyhytaikaisempi yksinomainen rintaruokinta. http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Rintamaito+ja+korvike+ovat+pitk%C3%A4lti+samanveroisia/a1305547031783
Lainattu pätkä on osa professori ja lastentautien erikoislääkäri Erkki Savilahden Hesarin kirjoitusta. Ja jotenkin näin miekin miellän tän vauvanruokakeskustelun. Sinänsä jännittävä kirjoitus, että siinä kannatetaan sekä korviketta, äidinmaitoa että lisäravintoa (soseita) mikäli osasin lukea oikein. Kaikissa on puolensa ja oleellista olisi, ettei äiti kantaisi huolta lapsen ruokinnasta.
Tällainen kielteinen kokemus voi heijastua ikävällä tavalla lapsen kehitykseen ja perheen vuorovaikutukseen.
Ihanaa! Kerrankin joku, joka ei syyllistä niitä jotka haluavat täysimettää sen 6kk. Kerrankin joku, joka ei syyllistä niitä, jotka syystä tai toisesta päätyvät korvikkeeseen. Ja kerrankin joku, jonka mielestä olennaisinta on, että lapsi saa riittävästi ravintoa.

Sillä, joo sisältäähän äidinmaitokin lisäaineita, vaikka äiti onnistuisikin välttelemään kaikkea e-koodattua (saati sit jos syö karkkia yms. kuten allekirjoittanut, kantaen siitä huonoa omatuntoa). Ymmärrän, että kehitysmaissa täysimetys ehkäisee monenlaisia puutostiloja, tauteja ja nälänhätää. Mutta Suomessa tosiaan on mahdollista tehdä kotioloissakin hygienista lastenruokaa, joka tyydyttää kasvavan ipanan tarpeita äidinmaidon rinnalla. Tää miun ajatus on nyt pienesti ristiriidassa tuon edellisen otsikon kanssa (Lasten ruoka - liian puhdasta?), mutta jos tosiaan tekee ruokaa kotona tai imettää purkkiruokien rinnalla eikä elä antiseptisten puhdistusaineiden keskellä, niin uskon, että on mahdollista saavuttaa optimaalinen pöpötasapaino, joka paitsi ravitsee lasta myös ehkäisee tätä tulevilta allergioilta ja astmalta.

Niin ja helppo se on miun huudella, kun oma lapsi on mitä helpoin. Syö pulloa ja tissiä (täysimetyksellä), toisinaan nappaa korvikettakin jos äiti huitelee jumppatunnilla, eikä osoita olevansa allerginen millekään ruoka-aineelle. Soseita meillä aletaan maistella kuukauden kuluttua, mutta yritän silti pitää ne maisteluasteella sinne 6kk-rajapyykille saakka.

Ei kommentteja: