22 helmikuuta 2010

Kannatan pinaattilettujen ideologista pakkosyöttöä!

En oikeastaan ymmärrä, miten viime päivinä on kohistu niin paljon koulun kasvisruokapäivästä. Yhdessä lemppariblogissani, Kemikaalicoctailissa, Noora on joutunut koville ilmaistuaan vahvan mielipiteensä Halla-Ahon taannoisista kommenteista:
"Esimerkiksi Jussi Halla-Aho (perus/sit) arvelee aamun Hesarin mukaan, että "kyse on tietyn klikin ideologioiden pakkosyötöstä, jossa ideologiaa hivutetaan vähän kerrallaan eteenpäin". Ei hyvää päivää! Miten kukaan voi olla tässä asiassa näin urpo? Sori vahva kielenkäyttö, mutta jos poliitikko saa laukoa näin kivikautisia ajatuksia, lauon minäkin."
Tänään maakuntalehteni Etelä-Saimaa tarttui samaan kiinnostavaan aiheeseen. En harmikseni löytänyt artikkelia verkosta, joten pääsen siteeraamaan sitä tällä kertaa aivan itse.

Sain nauraa ääneen niille ihanille 11-12 -vuotiaille jääkiekkoilijapojille, joita lehteen oli haastateltu.
"Pelkälle kasvisruualle pojat eivät oikein lämpene, vaikka sitä olisi tarjolla vain kerran viikossa. Kasvishampurilainen on kokonaan toinen juttu. Sellainen voisi upota.
- Mutta ei pelkkää kasvisruokaa."
Samassa jutussa pojat sanovat, että puuroista mannapuuro on parasta. Ööh, niin. Ja kuinkas paljon siinä on sitä kaivattua lihaa? Mitä mannapuuro on ellei kasvisruokaa?

Pisteet Vuoksenniskalle, jossa rehtori Kurvinen näytti vihreää valoa kasvisruokapäivälle. Sen sijaan jouduin hieman naureskelemaan Lauritsalan koulun rehtori Kososelle.
"Pakon kautta ei hänkään lähtisi syöttämään kasvisruokaa.
- En oikein ymmärrä sellaista. Kouluruoka tänä päivänä on Lappeenrannassa korkealaatuista.
Lappeenrantalaisrehtorit korostavat, että ateriat ovat terveellisiä, turvallisia, täysipainoisia, vaihtelevia ja monipuolisia"

Kaiken huipuksi jutun yhteydessä on Lappeenrannan koulujen ruokalista viikolta 8. Keskiviikkona tarjotaan pinaattikeittoa. Täällähän on jo huomaamatta käytössä viikon kasvisruokapäivä. Vai kuinka paljon pinaattikeitto sisältää lihaa?

Moni vetoaa Nooran blogin vastauksissa, Hesarin mielipidepalstalla, ja muillakin netin keskustelupalstoilla (esim. Kaks plus) valinnan vapauteen: "Ei ketään voi pakottaa syömään kasvisruokaa." Anteeksi, kyllä minut pakotettiin koulussa syömään makkarakastiketta, pinaattikeittoa, stroganoffia tai mitä nyt milloinkin oli tarjolla! En tiedä yhtään peruskoulua, jossa saisi valita itse mitä syö. Sitä syödään mitä on tarjolla, tai ollaan kahdeksan tuntia syömättä.

Kommentissaan Etelä-Saimaan toimittaja Sairanen vertaa kasvisruokapäivää vielä onnettomasti pakkoruotsiin! Ruotsin opiskelu ei vielä pelasta maailmaa, mutta kasvisruoan painottamisella saattaa olla merkitystä meidän hyvinvointiimme tulevaisuudessa?

Olen itse sekasyöjä, mutta painotan mielelläni ruokavaliossa kasvisten määrää. Sen takia, että paitsi että ne ovat terveellisiä, turvallisia, monesti myös täysipainoisia, vaihtelevia ja monipuolisia, ne ovat myös eettisesti kestävämpää ruokaa.

1 kommentti:

Henry Söderlund kirjoitti...

Mielestäni tämä kasvishapatus on ammuttu yli pahasti. Jos olisi vain yksi lihapäivä viikossa niin osattaisiin vähän enemmän arvostaa sitä ruokaa mitä saadaan syödäkseen. Kasvisruoka on hyvää. piste.