15 syyskuuta 2010

Kas kun ei sentäs henkilötunnusta?

Se on hieno homma sosiaali- ja terveysalalla tuo yksityisyyden suoja. 

Potilasta (tai asiakasta) suojaa tarkka henkilöstön salassapitovelvollisuus, asiakirjasalaisuus, vaitiolovelvollisuus, jne. Ja nämä määritellään tarkasti potilaslaissa, laissa sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, lastensuojelulaissa sekä rikoslaissa. Ei siis pitäisi olla mitään hätää.

Lääkärit, sosiaaliviranomaiset, sairaanhoitajat, ohjaajat ja esimerkiksi lastentarhanopettajat toimivat työssään omalla nimellään. On luottamuksen herättämisen kannalta oleellista, että esiintyy vakuuttavasti ja omana itsenään ja usein tämä vaatii myös sukunimen käyttöä. Eikä siinä mitään, siihen sitä nyt jokatapauksessa on jo koulutusvaiheessa valmisteltu. 

Mut aika hienoa, että kun monet yrittävät salata syntymävuotensa ja toisen nimensä, puhelinnumeronsa ja osoitteensa mahdollisten häirikköjen varalta ja tekevät oikeasti töitä tämän eteen, niin mitä tekee hieno sosiaali- ja terveysalanvalvontavirasto Valvira? Julkaisee rekisterin, josta löydät esimerkiksi lääkärin koko nimen, syntymäajan sekä henkilön rekisterinumeron. Ei auta kun odotella, millon rekisteri laajenee koskemaan myös sosiaalialan työntekijöitä...

Ja ainiin! "Terveydenhuollon opiskelijoista tietopalvelusta löytyvät lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijat siinä vaiheessa, kun he ovat oikeutettuja tilapäisesti toimimaan laillistetun ammattihenkilön tehtävässä. " Rekisteri loogisesti myös näyttää monesko opiskeluvuosi on käynnissä.

Tärkeä palvelu ammattilaisille, mutta entäs kun se on julkinen kaikille yksityishenkilöillekin. Jaa niin mikä tietosuoja? 

Sattuneesta syystä jätän linkittämättä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

toisaalta kannattaa muistaa, että julkisuuslain nojalla ko. tiedot ovat aiemminkin olleet julkisia, vaikka niitä ei ole nettilomakkeella saanut, niin ne on saanut pyytämällä.

Puhelinnumeron ja osoitteen salaamiseen palvelulla ei pitäisi olla mitään käytännön vaikutusta, niitä ei tunnetusti saa yhtään sen paremmin, vaikka tiedossa olisikin syntymävuosi.

miij kirjoitti...

Tiedän, että tiedot ovat olleet julkisia aiemminkin. Mielestäni kynnys tietojen hankkimiseen on nyt vain madaltunut. Helpompi se on kaivaa tietoja melko anonyymisti salaa omasta kotoa käsin (nojoo salaa ei onnistu, kyllä isoveli ip-osoitteitamme valvoo) kuin soittaa puhelimella ja pyytää tiedot itselleen.

Minä taas uskon,että mitä enemmän sinulla on faktaa ihmisestä, sitä todennäköisempää on, että saat rakennettua palapelin valmiiksi.

Katja kirjoitti...

Ja siis tämä kaikki vain niiden valelääkäreiden takia? Mielestäni se on kyllä työnantajan vastuulla ketä hän palkkaa. Nykyään vaan taitaa olla niin suuri lääkäripula, että jopa vähänkin pätevältä kuulostava saa työpaikan sen enempää hänen taustoja tutkimatta :D