31 toukokuuta 2010

Opiskelijan oikeuksista

Suomessa ei kyllä kannata opiskella. Tai siis kai se kannattaa ilmaisen koulutuksen takia enemmän kuin muissa maissa, mutta Suomessa saat enemmän rahaa kun makaat vaan laakereillas tekemättä mitään. Nimittäin:

a) Suomessa työtön saa korvausta opiskelijaa enemmän, koska kyllähän työtön kotona pötköttelijä syö opiskelijaa enemmän.

b) Suomessa työtön saa yleistä asumislisää, opiskelija vastaavasti opintotukeen kuuluvaa asumislisää. Loogisesti edellä mainittu on suurempi, sillä kyllähän työtön kotona lorvija tarvitsee enemmän tilaa ympärilleen kuin opiskelija, joka käytännössä asuu koululla.

c) Suomen hieno sosiaalijärjestelmä tukee vähäosaisia. Ei varmaan tarvitse erikseen mainita ettei ko. palvelu koske opiskelijoita? Nimittäin: Sossu laskee peruskuukausimenoiksi vuokran päälle noin 700€/nuppi laskujen maksuun, syömiseen, peruselämiseen (vaatteet, kengät, harrastukset) jne. Opiskelija saa opintotukea (raha+asumislisä) tällä hetkellä max 450€. Toisinsanoen jos laskee että kk-vuokra olisi noin 300€ (joka sekin usein alakanttiin), jää elämiseen 150€, eikä 700€ kuten sossuntätit laskelmoi. (Kelassa näitä ei lasketa, siellä ei kiinnosta tätiä syökö opiskelija vai ei). Menepä sanomaan tästä sille kiltimmälle Sossun tätille, jonka pitäis ymmärtää myös inhimillinen tarve syödä, niin se sanoo opiskelijalle, että "Ole hyvä, nosta opintolaina".

Ja sitten netissä jaetaan tällaisia näppäriä vinkkejä:
"Ainakin yhteen aikaan opiskelijan kannatti munia luottotietonsa, jotta ei saa opintolainaa. Kun opintolainaa ei myönnetä, niin sossu ei myöskään voi laskea sitä tuloksi, jolloin lainaosuuden saa toimeentulotuessa, kun rehelliset rahoittaa toimeentulonsa lainalla."

2 kommenttia:

L kirjoitti...

Hömmm, täytyy nyt sanoa, että eihän kaikki työttömät toki sohavalla kotona makaa, vaan rahaa menee niilläkin -- pitää juosta haastatteluissa ja ilman opiskelija-alennuksia matkat maksaa jo aika huisisti, ja tietty puhelinta pitää varmaan käyttää erikseen suhteellisen paljon. Eivät saa halpoja opiskelijakämppiä, eikä myöskään sen mukana tulevaa ilmaista nettiä. Työnhaun stressistä puhumattakaan...

Kyllä mä oon sitä mieltä että opiskelijoilla on helpompaa kuin työttömillä. Ja en oo vieläkään itse valmistunut, mutta sivusta on "kiva" katsoa kun kaverit valmistuu suoraan kortistoon...

Daer kirjoitti...

Aika hyvä blogi! Tätä blogia lukee paraaikaa nykyinen sosionomiopiskelija ja nykyinen graafisen suunnittelun opiskelija. Terveisiä kollegoilta :)
Opiskelija- postaus oli NIIN totta!!